Projekat “Aquawell” je projekat koji je podržan od strane Grada Mostara za saniranja i zaštitu vodnih resursa na Planini Rujište. Ovim projektom se pridaje važnost kvalitete vode, sigurnosti zdravlja ljudi i zaštite šumskih predjela od vremenskih i ljudskih utjecaja. Projekat Aquawell ima za cilj pored sanacije vodnih čatrnja, da uradi markiranje staza na Rujištu, kreiranje topografskih karti sa označenim lokacijama čatrnja i edukacija lokalnog stanovništva na području Rujišta i okoline o vodnim resursima i ekološkoj zaštiti prirode.

Specifični cilj projekta je kreiranje topografskih karata sa označenim lokacijama čatrnja, označavanje jedinica za skupljanje kišnice ili vode tj. markiranje puta do mjesta gdje se nalazi bunar, čatrnja ili izvor, kao i upisivanje koordinata i markiranje cestovnog ili pješačkog prilaza do čatrnje ili izvora.

Informisanje i edukacija zajednice:
  • Kampanje osvješćivanja zajednice: Organizirat informativne kampanje kako bi se podigla svijest o važnosti štednje vode i održivog vodosnabdevanja.
  • Educiranje i javnost o prednostima i pravilnim korišćenju vodnih resursa. (Kroz raznovrsne i ciljane kampanje osvješćivanja, projekt AquaWell može postići širu vidljivost, informisati zajednicu o značaju održivog upravljanja vodom i podstaknuti promene u ponašanju prema vodenim resursima).
  • Organiziranje radionice i obuke za članove zajednice o upotrebi i održavanju vodnih sistema.
  • Uključiti i edukaciju o važnosti higijene i pravilnog rukovanja vodom.

ČatrnjE

Vilin klanac

120.000l

DVD

500.000l

Ošljak

-

Zvorak

20.000l

Prekača

115.000l

Prevoj

4.000l