SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Gorska služba spašavanja – Stanica Mostar je uspješnom intervencijom jučer (subota, 3.1.2015. godine) spasila još jedan život. Gđa R.T. iz sela Čuhovići, općina Konjic, nakon zdravstvenih problema koje je imala i do koje je Stanica stigla po teškom i nepristupačnom terenu, se oporavlja dobro. Bolesnoj R.T. članovi Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar su na licu mjesta ukazali prvu medicinsku pomoć, medicinski je zbrinuli i spremili za bilo koju vrstu transporta iz sela prema odgovarajućoj medicinskoj ustanovi. Gđi R.T. želimo brz i uspješan oporavak. Međutim, želimo da istaknemo kako je jučerašnja akcija pokazala sve slabosti sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini. Ne želimo se javno eksponirati, zamarati čitaoce detaljima akcije, niti želimo nekoga prozivati. 

Želimo ukazati na propuste kojih je bilo izuzetno mnogo, te doprinijeti unapređenju sistema zaštite i spašavanja sa našeg područja djelovanja.Životi su u pitanju, i sve službe moraju jedinstveno djelovati, ako to nije slučaj – imamo velike probleme.

Stoga, sa puno emocija i materijalnih dokaza nerada i nespremnosti nadležnih službi i pišemo ovo saopštenje.Načelnik Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar primio je poziv u 2:09 h od strane gdina Z.T. da je ženskoj osobi R.T. iz sela Čuhovići hitno potrebna medicinska pomoć, a da nadležne službe nisu u mogućnosti stići u selo.Načelnik Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar je odmah kontaktirao broj za hitne slučajeve (112) – automat umjesto osobe ili tima ljudi koji bi ustvari trebali da koordiniraju cjelokupnu akciju spašavanja, ili bolje da odmah ovdje postavimo jednostavna pitanja na koja smo dobili različite odgovore: koga i koji broj pozvati u ovim konkretnim slučajevima, na kojem nivou obavijestiti organizacije, itd.? Zaista su ove stvari u konkretnim slučajevima nejasne, kompleksne i komplikovane, a sistem izuzetno trom. Ne sumnjamo da je to zakonski lijepo sročeno i na papiru vrlo živahno se može iščitati ko šta i kako radi, ali u stvarnosti je situacija potpuno drugačija.

Budući da nije bilo moguće dobiti nekoga na broju za hitne slučajeve-automata (112) , umjesto opcije da se čeka početak radnog vremena (čekati do 8-9 sati ujutro!), kontaktirali smo redom: PU Konjic, Hitnu pomoć i Civilnu zaštitu iz Konjica, itd. te ih obavijestili o medicinskom slučaju. Po ko zna koji put se pokazalo da je u institucijama puno bolje imati poznanika kakvog nego stvari rješavati kroz sistem.Paralelno smo odlučili iz Mostara organizovano, kao Gorska služba spašavanja – Stanica Mostar, krenuti u spašavanje. I nakon nekoliko godina pisanja raznih dopisa na svim nivoima, traženja i moljakanja Gorska služba spašavanja – Stanica Mostar ni dan danas nema vlastito vozilo koje bi bilo korišteno baš u ove i ovakve svrhe. Nakon što smo se spremili za teren koji nas očekuje, kontaktirali smo Civilnu zaštitu da nam ustupi terensko vozilo da bismo prebacili članove i tehničku opremu potrebnu za spašavanje u Konjic odnosno do posljednje tačke do koje je moguće automobilom doći. Dalje smo spremni pješice. Međutim, prebacivanje odgovornosti, nadležnosti, papirologija, odobrenja, itd. samo su bile floskule koje su nam po ko zna koji put prodane, te naravno, nismo dobili traženo vozilo kao ni druge resurse Civilne zaštite. Svjesni činjenice da vrijeme neumoljivo prolazi ličnim automobilima članova Stanice smo se prebacili do Konjica i započeli sa akcijom spašavanja. Do gđe R.T. članovi Prvog tima Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar su stigli oko 11:30, medicinski je zbrinuli po pravilima struke i spremili je za transport bilo koje vrste. Paralelno sa napredovanjem Prvog tima Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar, oko 8 sati Civilna zaštita iz Konjica upućuje zahtjev za korištenje helikoptera OS BiH u medicinske svrhe. I dok je Zahtjev putovao od činovnika do činovnika u lancu komande Članovi Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar su iz Mostara stigli do unesrećene 2 sata prije helikoptera! Ne trebamo ni napominjati da se radi o ljudskom životu gdje je svaka sekunda važna. Upotreba helikoptera je, očito odobrena i na lice mjesta je stigao oko 13:45 (!) što je, u ovom slučaju, neprihvatljivo dugo (gotovo 12 sati od prvog poziva, odnosno nešto manje od 6 sati od upućivanja famo zahtjeva). Nakon što je gđa R.T. smještena u helikopter, ponovo su službe zakazale, te smo duže od 15 minuta čekali hitnu pomoć iz Konjica da dođe do stadiona Igmana iako je bila obavještavana na vrijeme. Da apsurda ima koliko želite dokazuje i podatak sa terena pri povratku timova Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar iz sela Čuhovići. Naime tek oko 17:00h grtalica odnosno bager čisti i probija put prema selu. I na kraju mediji su objavili vijesti koje možete uporediti sa ovim našim Saopštenjem i sami zaključiti koliko su profesionalno ovu akciju popratili, i ko se sve medijski eksponirao. Povratak članova Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar u Mostar uslijedio je iza 21:00h.

Izražavamo veliko nezadovoljstvo slijedećim:

  • komplikovanim procedurama za angažman helikoptera u ovakve svrhe
  • neaktivnošću i sporosti u radu svih nadležnih službi na svim nivoima koje smo kontaktirali u toku akcije (od pojedinih uvredljivih komentara pa do nepoštivanja dogovora, procedurama i birokratiji za nepovjerovati, i sl)
  • nejasnoće u radu OKC112, tamošnjih procedura, koordinacije, i sl. Od različitih osoba iz raznih službi smo dobili različite odgovore i komentare o ovom servisu od toga da ne radi, da radi ponekad, da ako se dugo zove prebaci se na neki drugi servis (?!)
  • organizacijama koje se kite tuđim aktivnostima a u suštini ne rade ništa
  • neobjektivnost medija prilikom izvještavanja o ovom događaju
  • posebno smo nezadovoljni angažmanom Civilne zaštite – učinila je gotovo ništa.

Ukoliko Gorska služba spašavanja – Stanica Mostar može sa svojih 30 članova doći u Konjic i izvesti akciju spašavanja – BESPLATNO (može i uradiće to svaki put!) kako je moguće da iz sistema ne dobiju nikakvu ili vrlo malu pomoć i podršku?

Želimo da pohvalimo aktivnosti i zalaganje PU Konjic, kao jedine organizacije iz sistema koja je zaista pomogla u ovoj akciji.

Ovom prilikom apelujemo na sve organizacije u sistemu zaštite i spašavanja da u svom poslu budu savjesne i maksimalno profesionalne, da sarađujemo i radimo za dobrobit naših korisnika. Procedure i birokratiju moramo pojednostaviti, vrijeme intervencija moramo skratiti, moramo biti brži i efikasniji u svom radu, jer ljudski životi su u pitanju, i tu svaka priča završava.

Fotografije sa akcije možete pogledati na službenoj facebook stranici.

S poštovanjem

Gorska služba spašavanja-Stanica Mostar